StoofPeren rassen

Stoofperen

In Nederland zijn stoofperen goed bekend, ze worden als groentegerecht bij aardappels gegeten. In het buitenland kent men dit gerecht nauwelijks. Een stamppot met gestoofde peren wordt ook wel "Blauwe Bliksem" genoemd, als tegenhanger van de stamppot met zure en zoete stoofappels, "Hete Bliksem". Botanisch gezien, zijn stoofperen gelijk aan handperen. Van oudsher werden hiervoor hardblijvende (dus eigenlijk onrijpe), zoete peren gekozen, die ook zonder koeling lang houdbaar zijn.

Avezaathse Kapel

Baronpeer

Belle Angevine

Calebasse van Marum

Cattilac

Gieser Wildemans

Harm Harkes

IJsbout

Goliath

Flambouw

Foppenpeer

Karl von Würtemberg

Kampervenus

Kerstboompeer

Karmozijn

Kreeftspeer (Double de Guerre)

Roem van Altena

Saint Rémy

Tesselaar

Winterjan (Kleipeer, Steenpeer)

WinterLouwtje

Winterrietpeer

Zoete Brederode

Zure Brederode