StoofPeren rassen
Stoofperen
In Nederland zijn stoofperen goed bekend, ze worden als groentegerecht bij aardappels gegeten. In het buitenland kent men dit gerecht nauwelijks. Een stamppot met gestoofde peren wordt ook wel "Blauwe Bliksem" genoemd, als tegenhanger van de stamppot met zure en zoete stoofappels, "Hete Bliksem". Botanisch gezien, zijn stoofperen gelijk aan handperen. Van oudsher werden hiervoor hardblijvende (dus eigenlijk onrijpe), zoete peren gekozen, die ook zonder koeling lang houdbaar zijn.
Avezaathse Kapel
Baronpeer
Belle Angevine
Calebasse van Marum
Cattilac
Gieser Wildemans
Harm Harkes
IJsbout
Goliath
Flambouw
Foppenpeer
Karl von Würtemberg
Kampervenus
Kerstboompeer
Karmozijn
Kreeftspeer (Double de Guerre)
Roem van Altena
Saint Rémy
Tesselaar
Winterjan (Kleipeer, Steenpeer)
WinterLouwtje
Winterrietpeer
Zoete Brederode
Zure Brederode